Ομιλίες


Δεν μπορούμε να μιλάμε για θέατρο στη Ζάκυνθο, χωρίς να αναφερθούμε στις «ομιλίες».
« Οι 'ομιλίες' είναι ιδιότυπο λαϊκό θέατρο που αναπτύχθηκε το 17ο και 18ο αιώνα με την επίδραση του Κρητικού Θεάτρου και της Comedia dell' arte.
Τελικά δημιουργήθηκαν 'ομιλίες' ζακυνθινές. Η ζακυνθινή δημιουργία απαλλάχτηκε τελείως από την κρητική επίδραση. Η παράδοση καλύπτει όλο το 19ο αιώνα.
Οι Ζακυνθινοί όμιλοι συνεχίζουν να παίζουν διασκευασμένα τα κρητικά έργα, τα έργα του παλιότερου και του σημερινού ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου. Στις 'ομιλίες' παίζουν αποκλειστικά άντρες ηθοποιοί, που υποδύονται και τους γυναικείους ρόλους, φορώντας μάσκες. Το κείμενο είναι δεκαπεντασύλλαβος στίχος που απαγγέλλεται με μακρόσυρτη προφορά .»
Λαϊκοί όμιλοι από την πόλη, και κυρίως από τα χωριά, συνεχίζουν αυθεντική την παράδοση των 'ομιλιών' και στον 21ο αιώνα, γράφοντας και παριστάνοντας 'ομιλίες' με θέματα ζωντανά, καυτηριάζοντας και σατιρίζοντας την καθημερινή πραγματικότητα της Ζακύνθου.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΩΤΗΡΗ


Αγαπητέ κύριε Σωτήρη έμαθα ότι θέλεις να με συναντήσεις για να ανασκευάσω όλα αυτά που έγραψα για σένα και το περίπτερο.
Δεν είχα κανέναν λόγο να ασχοληθώ μαζί σου γιατί εμένα προσωπικά δεν μου έχεις κάνει τίποτα.
Με την ιδιότητα σου όμως έχω, και εγώ, και όλοι οι Ζακυνθινοί που σε ψηφίσαν ή όχι.
Όταν λοιπόν ήρθες στο σπίτι των γονιών μου μαζί με τον κύριο νομάρχη για να πάρετε τους ψήφους μας και υποσχόσουν μια άλλη Ζάκυνθο αυτό εννοούσες; Αυτή είναι αλήθεια η Ζάκυνθος που μπορούσες να κανείς; Αυτή είναι η σύγχρονη Ζάκυνθος της διαφάνειας και των μεγαλόπνοων έργων που μας έλεγες;
Γιατί οι Ζακυνθινοί βλέπουμε αλλά !!!
Ένα νησί μέσα στην μιζέρια, χωρίς ΤΟΥΡΙΣΜΟ, χωρίς ΝΕΡΟ, χωρίς ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, χωρίς ΛΙΜΑΝΙ, χωρίς ΜΑΡΙΝΑ, με απούλητα τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, με ΠΟΝΤΙΚΙΑ παντού χωρίς ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ,και τόσα άλλα χωρίς και με που μπορώ να γράψω αλλά να μην μας κουράσω γιατί όλοι ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα αυτού του τόπου.
Όσο για το περίπτερο θα σου πρότεινα να πας να μάθεις τι λένε οι κάτοικοι αυτού του νησιού στα καφενεία, στις πλατειές, στα μπαρ, και γενικώς όπου συναθροιζόμαστε οι Ζακυνθινοί, και όχι μόνο!
Γιατί τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα.

1.Με τι διαφάνεια έγινε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός;
2.Ποσες ήταν οι προσφορές;
3.Ο μέχρι πρότινος κάτοχος έδωσε προσφορά;
4.Ποιος πήρε το περίπτερο; Πόσο ετών είναι; Πόσες συντάξεις παιρνει ; Έχει αλήθεια οικονομική ανάγκη;
5.Ποσοι συμπολίτες μας δεν έχουν να φανέ;
6.Ποσες χήρες με παιδία είναι στους δρόμους;
7.Ποσοι είναι ανάπηροι και δεν έχουν τα χρήματα ούτε για τα φάρμακα τους;
8.Αληθεια πόσοι από αυτούς σου έχουν χτυπήσει την πόρτα στην νομαρχία εκλιπαρώντας για κάτι;

Τα προβλήματα είναι παρά πολλά και δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός για να τα λύσει, γιατί μόνο εσείς οι διοικούντες θα μπορούσατε να κάνετε κάτι για αυτό τον τόπο, αλλά δυστυχώς……..

Βγες λοιπόν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και απάντησε σε όλους αυτούς που σε κατακρίνουν και όχι σε εμένα, γιατί εμένα δεν μου χρωστάς καμία απάντηση, γιατί εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου και είναι μόνο για εμένα.
Όσο για το ποίημα το έγραψα γιατί αφουγκράζομαι την κοινή γνώμη.
Αν σαν πολιτικό άτομο δεν αντέχεις την σάτιρα βγες και μίλα μας και αν κάνουμε λάθος πρώτος εγώ θα ανασκευάσω από εδώ και θα σου ζητήσω συγνώμη._

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Γ.Ι.Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: