Ομιλίες


Δεν μπορούμε να μιλάμε για θέατρο στη Ζάκυνθο, χωρίς να αναφερθούμε στις «ομιλίες».
« Οι 'ομιλίες' είναι ιδιότυπο λαϊκό θέατρο που αναπτύχθηκε το 17ο και 18ο αιώνα με την επίδραση του Κρητικού Θεάτρου και της Comedia dell' arte.
Τελικά δημιουργήθηκαν 'ομιλίες' ζακυνθινές. Η ζακυνθινή δημιουργία απαλλάχτηκε τελείως από την κρητική επίδραση. Η παράδοση καλύπτει όλο το 19ο αιώνα.
Οι Ζακυνθινοί όμιλοι συνεχίζουν να παίζουν διασκευασμένα τα κρητικά έργα, τα έργα του παλιότερου και του σημερινού ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου. Στις 'ομιλίες' παίζουν αποκλειστικά άντρες ηθοποιοί, που υποδύονται και τους γυναικείους ρόλους, φορώντας μάσκες. Το κείμενο είναι δεκαπεντασύλλαβος στίχος που απαγγέλλεται με μακρόσυρτη προφορά .»
Λαϊκοί όμιλοι από την πόλη, και κυρίως από τα χωριά, συνεχίζουν αυθεντική την παράδοση των 'ομιλιών' και στον 21ο αιώνα, γράφοντας και παριστάνοντας 'ομιλίες' με θέματα ζωντανά, καυτηριάζοντας και σατιρίζοντας την καθημερινή πραγματικότητα της Ζακύνθου.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Αδελφοποίηση Πατρινού καρναβαλιού των παιδιών και του Ζακυνθινού Picolo καρναβαλιού.

Ο Άκης πάλι το 'ριξε
που λέτε στο χορό,
στη Πάτρα μας το γύρισε
στο καλαματιανό!!!















Δε του 'φτασε στη Ζάκυνθο
εκείνη η πιρουέτα,
στη Πάτρα εφαντάστηκε
να του πετάν κουφέτα.



























Αφού για γάμο πήγε εκεί
τσου δήμους να παντρέψει,
νηστικό το Βίτσο άφησε
και κόντεψε να φέξει. (ρέψει)

Στο τέλος τα κατάφερε 
με τσου προξενητάδες
το γάμο τον εκάμαμε 
με λιγοστούς παράδες.

Συμπεθερίο πήγαμε 
περίπου τσου διακόσιους
κι απο κείνους περιμέναμε
να στείλουν άλλους τόσους.

Μα εφτούνη μας εστείλανε 
καμία πενηνταρία,
γιατι μας θεωρήσανε
πως θα 'μαστε επαρχία.

Μα δε το περιμένανε
αυτό το καρναβάλι
και μας υποσχεθήκανε
του χρόνου να 'ρθουν πάλι.

copy απο: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200328465526853&set=a.3855227791778.154955.1610830020&type=1&theater

2 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

ενω παιδια λιποθυμουν απο πεινα στα θρανια των δημοτικων σχολειων της Πατρας, αδελφοποιησεις κονδυλιον εξασφαλιζουν χρηματικα ποσα για τους επονημους διοργανωτες οπου ανταμειβοντε για την εργασια των καθηγητων και γονεων

Γ.Ι.Δ.Α. είπε...

αγαπητη youlia olomplava δεν ειναι μονο τα παιδια που λυποθυμουν στα θρανια ειναι και τα παιδια που πρεπει να συνεχισουν τη παραδοση μας. Αν ξερεις εσυ τετοια παιδια σηκω απο το pc σου και κανε κατι. Αν παλι δεν θες πες μας που ειναι και να εισαι σιγουρη οτι θα τα βοηθησουμε. Και κατι ακομα μια και ερχετε ανοιξη και θα αλλαξεις τη γκαρνταρομπα σου καλο θα ηταν να μη πεταξεις τα ρουχα σου αλλα να τα πας εκει κατω στο ποταμι στο παλιο οικοτροφειο , ξερεις εσυ γιατι. Οσο για τις αμοιβες που λες καλο θα ηταν να εχεις και στοιχεια γιατι απο αερολογιες το τελευταίο καιρο εχουμε ολοι χορτασει.